Logo

Marca de brand a Municipiului Iași este reprezentată de un logotip constând în numele orașului scris cu litere tip bloc cu colțurile rotunjite.

Forma literelor este creată specific pentru identitatea Iașului și nu se bazează pe un font existent. Ne vom referi în continuare la marca de brand cu denumirea “logo-ul Iașului”.

Logo-ul Iașului este marcă înregistrată. Te rugăm să nu încerci să îl recreezi, ci să folosești mereu fișierele oficiale pe care le poți descărca de mai jos.

Pentru că identitatea este una flexibilă și orientată spre creativitate, logo-ul poate avea și forma secundară, cu literele stivuite. Această variantă va fi folosită cu moderație, cea orizontală având prioritate în comunicarea oficială.

Logo-ul va fi mereu alb sau negru. Versiunile lui colorate sunt destinate declinărilor pentru departamente, produse sau servicii ale municipalității.

Logoul orașului Iași

Construcția logoului

Logo-ul Iașului are o formă definită. Construcția literelor și spațiile dintre ele a fost realizată pe un grid proporțional. Distanța între litere, cât și tăieturile care le formează sunt egale cu 1/8 din lățimea literei “i”.

Folosește mereu doar versiunea oficială disponibilă pentru descărcare pe acest site și nu altera forma logo-ului.

Pentru asigurarea lizibilității în print și mediul digital, logo-ul trebuie să aibă o dimensiune minimă. Pentru print, aceasta este de 20mm lățime. În aplicații digitale (social media, site-uri web etc.), dimensiunea minimă este de 100 de pixeli.

Șablon de construcție

Proporții

Dimensiune minimă print

Dimensiune minimă digital

Spațiu de siguranță

Atunci când plasezi logo-ul într-o compoziție, asigură-te că lași suficient spațiu în jurul lui.

Spațiul de siguranță din jurul logo-ului este aria în care niciun alt element (foto, text, ilustrație, formă, culoare etc.) nu poate fi așezat. În cazul nostru, el este definit de înălțimea literei “i”. 

Spațiul funcționează și ca margine pentru compoziții. Logo-ul va fi mereu plasat la o distanță minimă față de margini egală cu spațiul de siguranță. Logo-ul poate fi poziționat în oricare dintre cele 4 colțuri, prioritate având cele din stânga.

Spațiu de siguranță recomandat

Spațiu de siguranță minim

Margini și poziționări posibile

Utilizări incorecte

Logo-ul Iașului trebuie să fie mereu folosit în acord cu indicațiile prezente în acest manual și doar în variantele disponibile pentru download mai sus.

Iată câteva exemple de modificări ale logo-ului pe care nu trebuie să le faci. Dacă ai dubii sau întrebări legate de ele, te rugăm să ne scrii la welcome@destinationiasi.ro și te ajutăm!

Te rugăm să eviți:

1, 2, 3. Plasarea logo-ului pe fundaluri care nu asigură suficient contrast.

4, 5, 6. Aplicarea efectelor pe logo (emboss, reflexii, umbre).

7. Utilizarea logo-ului la rezoluție prea mică, fapt care cauzează pixelarea lui.

8. Distorsionarea proporțiilor pe lățime sau înălțime sau rotirea logo-ului la alte unghiuri decât orizontal sau perfect vertical.

9. Plasarea logo-ului pe o casetă sau un fundal.

10. Schimbarea culorii literelor.

11. Adăugarea altor elemente grafice lângă sau pe logo.

12. Folosirea conturului

Declinări

Primăria Iași

Logo-ul e ușor declinabil pentru diferite organizații și departamente ale municipialității.

Logo-ul Primăriei Municipiului Iași este prezentat alăturat, în toate variantele sale cromatice. El poate funcționa complementar cu blazonul Municipiului, dar niciodată alăturate. Culorile roșu și negru au fost alese pentru a funcționa împreună cu blazonul.

Logo-ul în rol de container

Logo-ul Iașului poate avea și rol de container, însă recomandăm ca aceste variații să fie realizate de graficieni care știu teoria designului, pentru a asigura lizibilitatea literelor și armonia vizuală.

Inserarea elementelor grafice poate fi realizată doar cu scopul de a promova evenimente (prin introducerea unui simplu element vizual legat de eveniment), creații ale artiștilor locali (street art, instalații), pentru producția de materiale promoționale (tricouri, stickere etc.) sau logo-uri ale unor proiecte sau programe oficiale ale orașului.

Nu se va utiliza niciodată ca logo oficial o variantă cu grafică inserată în litere.

Principii:

  • Asigură-te că diferența de culoare între grafica din interior și fundalul pe care sunt așezate literele oferă un contrast suficient de puternic pentru a se distinge logotipul
  • Nu folosi grafică aglomerată în zonele din apropierea “tăieturilor” din literele A și Ș
  • Folosește pe cât posibil culorile din paleta oficială, pentru că acestea sunt potrivite atât pentru fundal alb, cât și negru