Pictograme și signalistică

Pentru a integra identitatea Iașului în spațiile și infrastructura orașului, a fost creat un sistem vizual de signalistică bazat pe fontul oficial, pictograme, logo și culori.

Șablon pentru pictograme

Pictogramele sistemului de signalistică vor fi create pe un șablon de 36×36 pixeli care poate fi descărcat mai jos.

Recomandăm crearea de noi pictograme doar de către graficieni cu experiență, pentru a asigura respectarea stilului vizual. Toate muchiile formelor care alcătuiesc pictograma trebuie să fie aliniate la liniile șablonului.

Pictogramele vor fi realizate doar din culori solide, fără contururi, gradienți sau alte efecte, cât mai simple și clare pentru dimensiuni mici. Colțurile lor și ale fundalului vor fi rotunjite (diametru de 5px pentru fundal și 2px sau 5px pentru grafică în funcție de context).

Pentru tipărire vor fi folosite mereu fișiere vectoriale. 

Grid pentru iconițe

Exemple de pictograme

Vei găsi mai jos pentru descărcare un set inițial de pictograme. Acestea au fost create pentru a oferi o direcție generală. Iconițele pot fi folosite alb-negru și inversat, sau colorate tematic în una dintre culorile brandului, doar pe fundal negru.

Exemple de iconițe

Indicatoare de străzi

Semnalizarea străzilor și a instituțiilor se va face folosind doar fontul Sora Medium. 

Plăcuțe străzi

Pe placuțele străzilor va apărea doar numele străzii și tipul ei (Stradelă, Stradă, Bulevard etc.). Distanța pe verticală între cele două trebuie să fie egală cu înălțimea majusculei din tipul străzii. Distanța între texte și marginile plăcuței trebuie să fie dublul acesteia.

Plăcuțe clădiri și instituții

Pe plăcuțele instituțiilor va apărea și logo-ului oficial pentru a semnaliza acele clădiri care țin de municipalitate.

Logo-ul se va folosi mereu în partea de stânga sus. Dacă plăcuțele se produc la aceeași dimensiune, denumirea locului va fi mereu aliniată sub logo și spațiul liber va rămâne jos. 

Marginile plăcuțelor vor fi mereu egale cu înălțimea literei “i” din logo. La fel și distanța între logo și denumire.

Semnalizare străzi

Semnalizare clădiri și instituții

Wayfinding turistic

Indicatoarele pentru obiective turistice și Horeca pot avea pictograme pentru tipul obiectivului și direcția în care se află acesta. Poziționarea elementelor pe plăcuțe, dimensiunea lor și distanțele dintre ele și margini trebuie să respecte liniile de ghidaj din imagini. 

În cazul obiectivelor turistice, pictograma va fi mereu la stânga. Pentru cele din Horeca, pictogramele vor fi mereu la dreapta, înainte de săgeata direcțională.

Atracții

Horeca

Pictograme independente

Pictogramele pot fi folosite și independent (spre exemplu pentru a semnaliza etajul unei clădiri).

În cazul numerelor, ele vor fi centrate perfect pe fundal, iar marginile vor fi egale cu înălțimea literei. Pentru restul pictogramelor, marginile vor fi de 1/2 din înălțimea elementului grafic.

Construcție și exemple pictograme independente

Wayfinding aeroport

În această secțiune sunt prezentate câteva exemple de design pentru semnalizările din aeroport. Spațierile consecvente, folosirea culorilor pentru ierarhizarea informației și a separatoarelor sunt elemente esențiale pentru lizibilitate și o experiență facilă a călătorilor.

Și în acest caz se va folosi exclusiv fontul Sora Medium.

Pentru orice întrebări și asistență în procesul de creație, scrie-ne la welcome@destinationiasi.ro.

Linii de ghidaj pentru signalistică aeroport

Exemple signalistică aeroport